18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRecalcularea pensiilor nu se aplică retroactiv

Recalcularea pensiilor nu se aplică retroactiv

Pensiile a aproximativ 200.000 de magistraţi, cadre militare şi alte persoane care primesc pensii în baza legilor speciale vor fi recalculate, astfel încât cuantumul acestora să fie egal cu valoarea contribuţiei, a declarat marţi, la guvern, consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Şeitan.
„În fiecare an, eu ştiu cât a fost contribuţia normală – 12, 13, 14%, 30%, şi fac calculul câte puncte îi ies omului, ţinând cont de salariul lor. Şi o să iasă o pensie, ca şi când au fost în sistemul ăsta (public n.r.). Cât o să fie pensia aia, atâta le dau“, a declarat Şeitan.
Consilierul pe probleme sociale al premierului spune că, în cazul recalculării pensiilor primite în baza legilor speciale, nu se pune problema aplicării retroactiv a unui act normativ, argumentând că pensionarii vor păstra banii primiţi până la data la care noua lege intră în vigoare.
„Legea se aplică din momentul în care apare. De atunci le micşorez pensiile“, a spus Mihai Şeitan.
El a precizat că recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a executivului, iar de săptămâna viitoare va coordona o echipă care va elabora aspectele tehnice ale legii. Până la sfârşitul anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale cărei principii au fost adoptate săptămâna trecută de executiv, trebuie să fie trecută prin parlament. Potrivit lui Şeitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra în vigoare, estimând că acest lucru s-ar putea întâmpla peste aproximativ şase luni de la acea dată.
Consilierul de stat a estimat că economiile la buget vor însuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat că importantă este echitatea socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU